Emlakçılar Odası Başkanı Aşa: Şu anda dışarıdan İstanbul’a gelen yok
Emre Can URAN/ İSTANBUL Emlakçılar Odası Nizamettin Aşa, “Şu anda İstanbul’a kimse gelmiyor ama kendi içinde deprem riski olduğu için vatandaşlar daha güvenli bir alana, daha sağlam zemine ve daha yeni binaya gitme ihtiyacı hissediyor. Bu psikoloji” “Varlıklı insanlar villa tipi iki veya üç katlı evlere taşınıyor. İstanbul’da henüz yoğunluk yaşamıyoruz. Emlakçılar ise deprem korkusuyla kentte hareketlenmenin başladığını, insanların eski evlerden taşındığını, fiyatlarda artış yaşandığını söyledi.
Depremden etkilenen bölgeleri terk edenlerin bir kısmı çevre illere, bir kısmı da yurdun farklı bölgelerine yerleşti. Bunun sonucunda Türkiye’nin birçok yerinde kiralama ücretleri artmaya başladı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve İstanbul’da hizmet veren emlakçılar, İstanbul’daki emlak durumu, taşınma ve fiyat artışlarını konuştu.
“BAZI BİRKAÇ DURUM DIŞINDA HİÇBİR ŞEY GÖRÜNMÜYOR”
İstanbul’a henüz net bir yansımanın olmadığını belirten Nizamettin Aşa, “Bölgeden gelenler daha çok eşlerinin, arkadaşlarının, akrabalarının yanına ve bazı kamu kurumları ve hayırseverlerin tahsis ettiği geçici konutlara geliyor. İstanbul nedeniyle yoğun bir göç almıyor. İstanbul’da da dedikodu başladı diğer illerdeki yükselişler gibi.Birkaç münferit olay dışında gözle görülür bir değişiklik yok.Zaten buna da izin vermek istemiyoruz.30 ilin daire başkanları olarak biz ‘Fahiş fiyatlara aracı olmayacağız’ diye ortak açıklama yaptı. Birçok emlakçı da hizmet veriyor, para almıyor” dedi.
“YOĞUNLUK 6 AY SONRA BAŞLAYACAK” Aşa, “Şu anda İstanbul’a kimse gelmiyor ama kendi içinde sarsıntı riski olduğu için vatandaşlar daha güvenli bir yere, daha yeni bir binaya, daha inançlı bir alana gitme ihtiyacı hissediyor. .Bu psikoloji hakim.Vakti olanlar iki veya üç katlı villa tipi konutlara taşınıyor.İstanbul’da henüz yoğunluk yaşamıyoruz.Bu 6 ay sonra başlayacak.İnsanlar yanlarında kaldıkları yakınlarından ayrılacaklar.Onlar karar verecekler. O zaman asıl pazar İstanbul’da oluşacak.Üstelik İstanbul’da”İnsanlar deprem var diye bu yola gelmek istemiyor. İstanbul’u bir tehlike olarak görüyorlar ve gelmek istemiyorlar. İstanbul’da şu anda Arnavutköy ve Başakşehir ön planda, temel sağlam, birden fazla yeni yapı stoğu var. Taşınmalar daha çok merkez ilçelerden ve eski binadan oluyor. Deprem riskinin biraz daha yüksek olduğu Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü’nün kıyı kesimleri, Şişli, Fatih, Beşiktaş gibi eski binalar ağır hasar görüyor. İnsanların bu bölgelerden bir fikri var. Ancak ağır formda konut arayışı yok” dedi.
“10 BİN LİRALIK DAİRELER 20 BİN LİRAYA YAKLAŞIYOR” Emlakçılar, özellikle eski evlerden ve deprem riski taşıyan bölgelerden insanların taşınmaya başladığını, özellikle deprem sonrası yeni bina fiyatlarının arttığını söyledi. Küçükçekmece bölgesinde emlakçılık yapan Cesim Demirçin, şunları söyledi: Mesela dün iki kişi dairelerini boşaltarak yeni yapılan Başakşehir tarafına gittiler. Bize ‘Bizim bina 99 depreminden önce yapıldığı için rahat değiliz tabi ki’ dediler. Küçükçekmece bölgesinden kaçıyorum diyorum çünkü muhtemelen Kayaşehir, Bahçeşehir, Başakşehir gibi noktalara gidiyorlar. Burada bile eski evler var ve kiraları 10 bin liranın altında. Bahsettiğim Kayaşehir gibi bölgelerde 3+1 ev kiraları 15-20 bin lirayı buluyor. Bize göre ortalama yüzde 50, 10 bin lira zam var. Dairelerin fiyatı 20 bin liraya yakın” dedi.
“YENİ BİNALARDA FİYATLAR İNANILMAZ YÜKSELİYOR” Florya ve Yeşilköy’de emlakçılık yapan Kaya İnancı, “Bu bölgede eski binalarda oturanlar depremden sonra tedirgin oldular. satılık veya kiralık konutlarını bırakıp yeni binalara yönelin.Bu da böyle.Yeni binalarda fiyatların yükselmesine neden oldu.Her zamanki gibi Bakırköy ve Florya bölgesi kiraların yüksek olduğu bir bölgeydi.Tabii biz 1999 depreminden önce biliyorduk ama son açıklamalardan sonra buranın şok açısından riskli olduğunu biliyoruz.Fiyat artışları aslında depremden önce başlamıştı.Ayda 4-5 kez oluyordu. Sarsıntı bölgesine yakın şehirlerdeki kadar artış yok ama en az yüzde 10 fark yaratacak” dedi.